ONOPVALLEND WINKELPAND TREKT OPNIEUW DE AANDACHT

WILLY TANS: “DE VITRINE MOET ZO GROOT & OPVALLEND MOGELIJK ZIJN.”

Categorie
RETAIL
Over dit project

Het bestaande gebouw ligt op een toplocatie in de Hasseltse Demerstraat.  Ondanks de toplocatie was het winkelpand nagenoeg onopvallend.  De bestaande gevel zag er gedateerd uit en miste de uitstraling van een eigentijds handelspand.  Het volledige gebouw, met handelspand op het gelijkvloers en bovenliggende appartementen, was toe aan een grondige renovatie.  De footprint van het gebouw is op zich niet groot.  Met de langste gevel parallel met de Paardsdemerstraat en slechts een korte diepte heeft het gebouw een oppervlakte tussen de 105 en 120m2per niveau.

Het was de wens van de bouwheer om het pand niet volledig af te breken om de hinder in de winkelstraat te beperken. De gevels en bestaande draagstructuur moesten zo veel mogelijk behouden blijven. Uiteindelijk waren de structurele ingrepen toch iets spectaculairder dan eerst gedacht. Om de ruimtelijkheid van de appartementen te verbeteren is de interne indeling bijna volledig omgegooid, waardoor er meer dragende wanden sneuvelden dan voorzien. De bestaande structuur leidde overigens op verschillende punten tot gefronste wenkbrauwen bij de stabiliteitsingenieur. Het pand is bijgevolg structureel volledig herbekeken.

Om een grote etalage te kunnen maken, was het noodzakelijk om een heel stuk van de bestaande gevel open te werken. Door de lage plafonds van het bestaande winkelpand, waren we genoodzaakt om de volledige vloer van het bestaande niveau +1 weg te breken. Een beperkt gedeelte vloer niveau +1 is ingericht als sociale ruimte en stockage van de winkel. Dankzij de extra hoogte krijgt het handelspand meer ruimtelijkheid, ondanks de beperkte vloeroppervlakte. De draagstructuur van het pand is zo voorzien dat de mogelijkheid er nog is om opnieuw een volwaardig niveau +1 te kunnen maken, zodoende de flexibiliteit van het handelspand naar de toekomst toe te garanderen.

De raamverdeling van de appartementen is aangepast naar grote, hoge ramen, die de appartementen een aangenamere lichtinval geven. De leefruimtes zijn vandaag allemaal naar de buitengevels gericht, de secundaire ruimtes zitten tegen de blinde muur aan de achterzijde. Een eigen buitenruimte bij een appartement in het stadscentrum is onontbeerlijk. De appartementen zijn daarom opgewaardeerd dankzij de toevoeging van een inpandig terras.

De volledige gevel heeft vervolgens een frisse witte verflaag gekregen, inclusief nieuwe witte raamkaders en enkele accenten in de vorm van witte vulpanelen.  Om de belangrijkste wens te vervullen krijgt de vitrine een grote verlijmde beglazing waar nagenoeg geen raamprofielen in zichtbaar zijn.  Op deze manier hebben we het winkelpand met bovenliggende appartementen opnieuw in the picture geplaatst, dit alles in een modern jasje.